Wat is het potentieel voor robo-adviseurs in België?

In België staat de markt voor robotadvies nog in haar kinderschoenen. Maar wat is het potentieel voor robo-adviseurs in ons land?

Situatie in het buitenland

In de VS zijn spelers als Betterment en Wealthfronter in een paar jaar tijd in geslaagd vele miljarden dollars aan spaargeld aan te trekken. Ook in het VK is geautomatiseerd beleggingsadvies booming business, met spelers als Nutmeg en Money on Toast.

‘De markt blijft evenwel peanuts als je naar het totale vermogensbeheeruniversum kijkt’, stelt Vlaams topeconoom en fintechspecialist Geert Bekaert. Uit een rapport van Citi blijkt dat vermogensbeheerders wereldwijd 69.000 miljard dollar aan activa beheren. Slechts een fractie daarvan – zo’n 20 miljard dollar – wordt dus door robotadviseurs gerund.

Groot potentieel voor robo-adviseurs in België

Het potentieel is evenwel gigantisch. Specifieke schattingen voor België zijn er niet, maar er wordt geschat dat de markt de komende jaren zou kunnen groeien naar 5 à 10 miljard euro. Ter vergelijking: de totale vermogensbeheer-markt in België bedraagt 370 miljard euro.

Volgens A.T. Kearney zal robotadvies snel mainstream worden. Bekaert be-aamt dat: ‘Robotadviseurs zetten druk op de traditionele spelers. Ik denk dat het best mogelijk is dat geautomatiseerd advies een kernproduct wordt dat de meeste mensen in hun portefeuille zullen hebben.’

Volgens een peiling van Deloitte in Frankrijk gebruikt 5 procent van de consumenten online adviesdiensten en wil 40 procent dat wellicht ook de komende drie jaar doen. Ook dit duidt op een groot potentieel voor robo-adviseurs.

Als we dat cijfer extrapoleren voor België betekent dat een markt van bijna 3 miljoen klanten binnen drie à vijf jaar. Dat is bij wijze van spreken morgen’, stelt Geoffroy de Schrevel, CEO van Gambit Financial Solutions. Deze spin-off van de Universiteit van Luik levert software aan banken om beleggersprofielen en -voorstellen op te maken (onder meer aan Keytrade) en wil binnenkort met een eigen robotadviseur van start gaan.

‘Je mag ook niet vergeten dat 90 procent van de bevolking gewoon een huis heeft en wat spaargeld. Meer niet. Voor hen kan geautomatiseerd advies een goede oplossing zijn’, aldus Bekaert. Want in tegenstelling tot het klassieke vermogensbeheer heb je voor online vermogensbeheer geen fortuin nodig om te kunnen starten. ‘Eigenlijk staan we in België nog nergens. Maar de markt is duidelijk aan het bewegen. Het is gewoon een kwestie van wanneer die klik er bij de mensen komt. ’

Ook een robo-belegger? Deel je mening met ons

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.