Robo-adviseurs

Robo-adviseurs zijn financieel adviseurs die online financieel advies of vermogensbeheer aanbieden met minimale menselijke tussenkomst. Hierdoor zijn robo-adviseurs een heel toegankelijke financiële oplossing.

Ze bieden financieel advies aan op basis van wiskundige regels, zogenaamde algoritmen. Met deze algoritmen worden activa automatisch aangekocht, verkocht, en beheerd.

Robo-adviseurs bepalen de beleggingsportefeuille van de klant op basis van hun individuele risicoprofiel en het “doel” van hun belegging. Robo-adviseurs kunnen activa van cliënten kiezen in allerlei beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, futures, commodities, vastgoed en anderen, maar meestal gebruiken ze portfolio’s op basis van ETF’s (trackers).

Geschiedenis

Robo-advies is populair geworden in 2008 in de Verenigde Staten, maar de echte boom kwam pas in 2011. Daarna heeft het concept zich verspreid over de hele wereld. Vandaag dag zijn er meer dan 100 robo-adviserende oplossingen op de markt, waarvan een achttal in België. Verwacht wordt dat ze in de komende jaren een aanzienlijk deel van de beleggingen zullen aantrekken.

Lage instapdrempel

Robo-adviseurs hebben een lage instapdrempel. Ze zijn daarom een aanvulling op de exclusieve “private banking” oplossingen die enkel voor de zeer rijken beschikbaar zijn. Daarnaast zijn de jaarlijkse kosten van robo-adviseurs significant lager.

Daarnaast wordt robo-advies ook al gebruikt voor beleggingsadvies, om een hypotheek aan te vragen, of voor advies rond verzekeringen.

Ook een robo-belegger? Deel je mening met ons

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.